Verbouwen als alternatief voor levensloopbestendige woning
Ouderen hebben een achterstand als het gaat om hun positie op de markt van nieuwbouwwoningen. Die conclusie trekt makelaarsvereniging NVM op basis van onderzoek van dochterbedrijf Brainbay.
Het onderzoek is gebaseerd op 140.000 verhuizingen binnen de Nederlandse koopsector en een enquête onder NVM-makelaars. De uitkomsten wijzen erop dat het bouwen van levensloopbestendige woningen voor deze doelgroep onvoldoende aandacht krijgt.
Rem op doorstroming
Volgens de NVM zet dit een extra rem op de doorstroming, wat weer gevolgen heeft voor de totale ruimte op de woningmarkt. Want als senioren in hun – grote – huizen blijven wonen, komen die niet vrij voor gezinnen met kinderen. En die kunnen op hun beurt hun (starters)woningen niet aanbieden.
Om hierin verandering te brengen, roept de makelaarsvereniging de overheid op om meer aandacht te besteden aan dit probleem. Bij voorkeur door meer nieuwbouwprojecten te realiseren die specifiek op de wensen van ouderen zijn afgestemd.
Verbouwen
Als alternatief voor een nieuwe levensloopbestendige woning kiezen veel senioren ervoor om hun bestaande huis te verbouwen. Bijvoorbeeld door beneden een slaap- en badkamer te realiseren. Omdat ze over het algemeen overwaarde hebben, kan dat vaak door hun lopende hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten.
Wie een tweede hypotheek afsluit, moet opnieuw naar de notaris. Dat hoeft niet bij het verhogen van een bestaande hypotheek. Toch is dit niet per definitie de voordeligste oplossing. Immers, als de tweede hypotheek een (veel) lagere rente heeft, kan dat op de langere termijn alsnog financieel gunstiger uitpakken.
Meer informatie
Bent u op zoek naar een andere woning en wilt u meer weten over de mogelijkheden die u heeft voor uw hypotheek? Of overweegt u juist om uw huidige woning om te vormen tot een levensloopbestendig huis? Neem dan gerust contact met ons op. Als uw vertrouwde adviseur helpen we u graag verder.