Eersel: 0497 - 517616 | Oirschot: 0499 - 574887 | info@bloxverbeek.nl

Nieuwe pensioenwet biedt meer ruimte voor lijfrente

Met de nieuwe pensioenwet, die officieel per 1 januari 2023 is ingegaan, veranderen ook de fiscale regels voor lijfrentes en andere pensioenspaarproducten. Als u geen of weinig pensioen opbouwt of heeft opgebouwd, kan dat gunstige gevolgen hebben voor uw jaarruimte.

Die jaarruimte is het bedrag dat u per jaar fiscaalvriendelijk in een pensioenspaarpot mag storten. Als u dat doet, kunt u het bedrag namelijk aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting. Daardoor hoeft u er nu geen belasting over te betalen, maar pas als u met pensioen bent.

Dat kan interessant zijn. De kans bestaat namelijk dat u na uw pensioenleeftijd onder een lager tarief valt en dus minder belasting hoeft te betalen.

Langer pensioensparen
Ook mag u voortaan langer doorsparen voor uw pensioen. Voorheen was dat tot aan uw AOW-leeftijd. Binnen de nieuwe pensioenwet komen daar nog vijf jaren bij.

Reserveringsruimte
Naast de jaarruimte heeft u misschien ook reserveringsruimte. Kort gezegd is dit eerdere jaarruimte die u niet heeft benut, maar waarvan u wel alsnog gebruik kunt maken. Het gaat daarbij voortaan om de tien voorafgaande jaren. Eerder waren dat de laatste zeven jaar.

Bovendien wordt het maximale bedrag van de reserveringsruimte verhoogd. Dat was voor iemand van 57 of jonger € 7.587. Boven die leeftijd gold een maximum van € 14.978. Hiervoor komt een algemeen geldend maximum van € 38.000.

Tot drie keer meer
Door de nieuwe regels kunt u per jaar tot wel drie keer zoveel fiscaalvriendelijk sparen voor uw pensioen als vroeger. Er gelden wel regels voor het maximale bedrag dat u jaarlijks mag aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting.

Ingewikkelde rekensom
Net zoals bij de oude regels is het berekenen van uw jaar- en reserveringsruimte een ingewikkelde rekensom. De uitleg erover is nog niet gepubliceerd op de website van de Belastingdienst. Maar uiteraard kunt u wel bij ons terecht!

Maak gerust een afspraak
Wij kunnen u dan meteen adviseren over de mogelijkheden die u heeft om het geld te reserveren in een lijfrente of een ander pensioenspaarproduct. Neem contact met ons op en maak gerust een afspraak.

U bent van harte welkom

Blox & Verbeek adviseurs denkt graag met u mee

Heeft u vragen over een van onze diensten? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.
De koffie staat klaar!

Sigarenmaker 3
5521 DJ  Eersel
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

De Korenaar 39
5688 TS  Oirschot
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

Blox & Verbeek adviseurs is aangesloten bij:

Volg ons

KvK: 17092384
AFM: 12006042
Kifid: 300.003252
BTW: NL8050.40.778.B01

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved. Ondersteund door Digi-Z.

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved.
 Support by Digi-Z.