Huis kopen: wel of geen ontbindende voorwaarden?
Ongeveer één op de zeven huizenkopers is niet van plan om ontbindende voorwaarden te stellen bij het bieden op een woning. En bijna de helft zou overwegen om deze te laten vallen als de verkoper dat vraagt.
Vanuit emotioneel oogpunt is dat te begrijpen. Als u uw droomhuis heeft gevonden, dan wilt u er natuurlijk ook in wonen! Toch is de rationale aanpak een stuk verstandiger. Het niet opnemen van ontbindende voorwaarden kan namelijk grote financiële gevolgen hebben.
Voorbehoud van financiering
De meestvoorkomende ontbindende voorwaarde is het voorbehoud van financiering. Die bepaalt dat de (voorlopige) koopovereenkomst niet dwingend is als u niet voldoende hypotheek kunt krijgen.
Neemt u dit voorbehoud niet op en krijgt u de financiering niet rond, dan kan de verkoper strikt genomen eisen dat u het huis toch koopt. In de praktijk moet u meestal een boete betalen ter hoogte van 10% van de overeengekomen verkoopprijs. Als die 450.000 is, bent u dus 45.000 armer zonder dat u er iets voor terugkrijgt.
Bouwkundige keuring
Zeker als u een ouder huis koopt, kan het verstandig zijn om ook een voorbehoud van bouwkundige keuring op te nemen in de koopovereenkomst. Zo’n keuring geeft een indicatie van de kosten die u moet maken om de woning in goede staat te krijgen.
In de akte laat u het maximale bedrag opnemen dat u hieraan wilt uitgeven. Blijkt uit de keuring dat dit hoger is, dan kunt u het contract ontbinden.
Verkoop eigen huis
Een derde voorbehoud is dat van de verkoop van het eigen huis. Want als u uw huidige woning niet (snel) kunt verkopen, zit u met dubbele kosten. Deze ontbindende voorwaarden wordt in de huidige markt echter zelden geaccepteerd door de verkopende partij.
Wij helpen u graag
Als u een huis gaat kopen, zijn er veel zaken die u moet regelen. Wij kunnen u in elk geval helpen bij alles wat met de financiering ervan te maken heeft. Wilt u daar meer over weten? Neem dan even contact met ons op.