Eersel: 0497 - 517616 | Oirschot: 0499 - 574887 | info@bloxverbeek.nl

Huis kopen: wel of geen ontbindende voorwaarden?

Ongeveer één op de zeven huizenkopers is niet van plan om ontbindende voorwaarden te stellen bij het bieden op een woning. En bijna de helft zou overwegen om deze te laten vallen als de verkoper dat vraagt.

Vanuit emotioneel oogpunt is dat te begrijpen. Als u uw droomhuis heeft gevonden, dan wilt u er natuurlijk ook in wonen! Toch is de rationale aanpak een stuk verstandiger. Het niet opnemen van ontbindende voorwaarden kan namelijk grote financiële gevolgen hebben.

Voorbehoud van financiering

De meestvoorkomende ontbindende voorwaarde is het voorbehoud van financiering. Die bepaalt dat de (voorlopige) koopovereenkomst niet dwingend is als u niet voldoende hypotheek kunt krijgen.

Neemt u dit voorbehoud niet op en krijgt u de financiering niet rond, dan kan de verkoper strikt genomen eisen dat u het huis toch koopt. In de praktijk moet u meestal een boete betalen ter hoogte van 10% van de overeengekomen verkoopprijs. Als die € 450.000 is, bent u dus € 45.000 armer zonder dat u er iets voor terugkrijgt.

Bouwkundige keuring

Zeker als u een ouder huis koopt, kan het verstandig zijn om ook een voorbehoud van bouwkundige keuring op te nemen in de koopovereenkomst. Zo’n keuring geeft een indicatie van de kosten die u moet maken om de woning in goede staat te krijgen.

In de akte laat u het maximale bedrag opnemen dat u hieraan wilt uitgeven. Blijkt uit de keuring dat dit hoger is, dan kunt u het contract ontbinden.

Verkoop eigen huis

Een derde voorbehoud is dat van de verkoop van het eigen huis. Want als u uw huidige woning niet (snel) kunt verkopen, zit u met dubbele kosten. Deze ontbindende voorwaarden wordt in de huidige markt echter zelden geaccepteerd door de verkopende partij.

Wij helpen u graag

Als u een huis gaat kopen, zijn er veel zaken die u moet regelen. Wij kunnen u in elk geval helpen bij alles wat met de financiering ervan te maken heeft. Wilt u daar meer over weten? Neem dan even contact met ons op.

U bent van harte welkom

Blox & Verbeek adviseurs denkt graag met u mee

Heeft u vragen over een van onze diensten? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.
De koffie staat klaar!

Sigarenmaker 3
5521 DJ  Eersel
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

De Korenaar 39
5688 TS  Oirschot
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

Blox & Verbeek adviseurs is aangesloten bij:

Volg ons

KvK: 17092384
AFM: 12006042
Kifid: 300.003252
BTW: NL8050.40.778.B01

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved. Ondersteund door Digi-Z.

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved.
 Support by Digi-Z.