Eersel: 0497 - 517616 | Oirschot: 0499 - 574887 | info@bloxverbeek.nl

Flinke toename ladingdiefstallen

Zowel transporteurs die in opdracht goederen vervoeren als bedrijven die de vracht uitbesteden, moeten rekening houden met het transportrisico. Want helaas blijft ladingdiefstal een groot probleem. Met een goede preventie kunt u heel wat ellende voorkomen.

In 2021 was er in ons land een flinke daling van het aantal ladingdiefstallen. Er werden toen ‘slechts’ 185 incidenten gemeld. Helaas zijn we in 2022 weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Vorig jaar werd er maar liefst 727 keer een melding gedaan van ladingdiefstal. En dan worden nog niet eens alle ladingdiefstallen gerapporteerd. Opvallend is dat de lading bij negentig procent van de gemelde diefstallen niet was beveiligd. Terwijl preventie echt de beste manier is om ladingdiefstal tegen te gaan. Wat kunt u doen?

Controle vooraf
Voor het transport plaatsvindt, kunt u zich afvragen: wie zijn daarbij betrokken? Bent u zelf de transporteur? Vraag dan om een Verklaring Omtrent Gedrag bij het werven van personeel en controleer de sollicitant in het Waarschuwingsregister Logistieke Sector (WLS). Besteedt u het transport uit, controleer dan via de website van de NIWO of de vervoerder in het bezit is van een vergunning beroepsgoederenvervoer. En is het bedrijf inderdaad gevestigd op het opgegeven adres? Dat kunt u controleren via Google Street View Maps.

Afspraken en instructies
Uiteraard is de beveiliging van zowel de vrachtwagen als de aanhanger of oplegger van belang. Zorg ervoor dat die zijn voorzien van goedgekeurde mechanische en elektronische beveiligingen. Transporteur en opdrachtgever doen er verder goed aan om voorafgaand aan de rit duidelijke afspraken te maken. Bijvoorbeeld over het samenstellen van het ritprogramma en het inzetten van een bijrijder. Cruciaal is het gedrag van de chauffeur. Die moet duidelijke instructies krijgen betreffende het opbergen van documenten, veilig laden/lossen, parkeren, overstaan en tanken. Hij moet weten waar veilige stallingsmogelijkheden en veilige plekken om te overnachten zijn. Gebeurt er onderweg iets, dan moet hij uw bedrijf kunnen bereiken voor overleg.

Niet alleen financiële schade
Het gemiddelde schadebedrag van een ladingdiefstal is 140.808 euro. Het gaat dan om het verlies van de lading, maar ook vaak om beschadiging van het voertuig. En de kosten stijgen ook omdat de vrachtwagen niet rijdt. Maar er is niet alleen financiële schade. Ladingdiefstal kan grote psychische gevolgen hebben voor de chauffeur. Bijvoorbeeld als zijn truck is opengebroken terwijl hij erin lag te slapen. De methoden van criminelen om een buit te veroveren, worden bovendien steeds grimmiger. De chauffeur kan zelfs bedreigd worden met wapens. Duidelijke instructies over hoe te handelen bij een overval hoort daarom ook een plaats te krijgen in het preventiebeleid.

Advies over transportverzekering
Als u een transportverzekering wilt afsluiten, stellen verzekeraars een aantal eisen op het gebied van preventie. Wat er precies van u verwacht wordt hangt onder meer af van het soort transport en de te vervoeren goederen. En het maakt uit of u zelf de transporteur bent of het transport heeft uitbesteed. Zorg ervoor dat duidelijk is wie er wanneer verantwoordelijk is voor schade.

Wilt u weten welke transportverzekering geschikt is voor uw bedrijf? Neem dan contact op met ons kantoor.

U bent van harte welkom

Blox & Verbeek adviseurs denkt graag met u mee

Heeft u vragen over een van onze diensten? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.
De koffie staat klaar!

Sigarenmaker 3
5521 DJ  Eersel
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

De Korenaar 39
5688 TS  Oirschot
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

Blox & Verbeek adviseurs is aangesloten bij:

Volg ons

KvK: 17092384
AFM: 12006042
Kifid: 300.003252
BTW: NL8050.40.778.B01

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved. Ondersteund door Digi-Z.

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved.
 Support by Digi-Z.