Zzper heeft financiële buffer nodig
Financiële tegenvallers en onverwachte kosten. Daar zit u als (beginnende) zzp’er niet op te wachten. Een financiële buffer is daarom geen overbodige luxe, maar nodig om problemen en zelfs een faillissement te voorkomen Maar hoe groot moet die buffer zijn en hoe bouwt u die op?
Een financiële reserve is voor ondernemers in verschillende situaties een uitkomst. Beginnende ondernemers moeten voldoende geld achter de hand hebben om de startfase door te komen. Er moet dan nog iets opgebouwd worden en de omzet is misschien nog niet hoog genoeg om van te leven. Bovendien duurt het even voordat een opdracht is afgerond en de betaling is voldaan. In die beginperiode moet er bovendien soms nog geïnvesteerd worden. Daar moet wel geld voor zijn.
Hoge kosten, dalende inkomsten
Maar ook na de opbouwfase is een financiële buffer een must. Voor als apparatuur, gereedschap of de bedrijfsauto uitvalt en vervangen of gerepareerd moet worden. Voor als u een poosje door ziekte uit de roulatie bent. Voor als een opdrachtgever afscheid neemt of een rekening niet betaalt. Of als de zaak noodgedwongen stil komt te liggen, bijvoorbeeld door coronamaatregelen. Als u geen financiële buffer heeft, betekent dat stress, betalingsachterstanden, financiële problemen en misschien zelfs een faillissement.
Kwetsbaarheden in kaart
Om te bepalen hoe hoog uw buffer moet zijn, is inzicht in uitgaven en inkomsten een belangrijke eerste stap. Hoeveel heeft u nodig voor zakelijke verplichtingen en voor privéuitgaven? Als u dat in kaart brengt, weet u ook hoe hoog uw gemiddelde omzet moet zijn. En dan is het de vraag hoe kwetsbaar uw financiële situatie is. Als u werkruimte huurt of vastzit aan langdurige contracten, kunt u minder gemakkelijk besparen op vaste lasten. En hoe zeker zijn uw inkomsten? Wanneer u maar een paar opdrachtgevers heeft, heeft u een probleem als een van hen wegvalt. Hoe goed kunt u inkomensachteruitgang opvangen? Kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk weer ergens een baan krijgen? Of heeft u een partner met een vast salaris waar u beiden van kunt leven?
Gedisciplineerd een buffer opbouwen
Naarmate uw kosten hoger zijn en u meer financiële verplichtingen heeft, moet uw buffer groter zijn. En als u niet op extra inkomsten kunt rekenen, is een grotere financiële reserve ook nodig. Maar hoe bouwt u zo’n buffer op? Discipline is daarbij uw belangrijkste kracht. Zet een percentage van de winst opzij of spaar een vast bedrag per maand. En zet de buffer op een aparte spaarrekening om te voorkomen dat u het geld toch gaat uitgeven. Blijf ondertussen overzicht houden over uw inkomsten en uitgaven en houd rekening met betalingsverplichtingen zoals de btw en inkomstenbelasting.
Sparen of verzekeren
Niet alleen met een buffer zorgt u voor financiële zekerheid. U kunt zich ook verzekeren tegen het risico dat bedrijfsmiddelen gestolen of beschadigd worden, dat u aansprakelijk gesteld wordt voor schade of dat u arbeidsongeschikt raakt. De uitkering die u dan krijgt, voorkomt financiële problemen.
Neem contact op met ons kantoor om te bespreken voor welke situaties u een financiële buffer opbouwt en hoe u dat doet. En voor welke risico’s u beter een verzekering af kunt sluiten. Wij verdiepen ons zowel in uw zakelijke als in uw privésituatie en adviseren u op maat.