Eersel: 0497 - 517616 | Oirschot: 0499 - 574887 | info@bloxverbeek.nl

Wateroverlast: wat kunt u zelf doen?

Hoewel er geen records zijn gevestigd, waren de eerste drie maanden van 2024 behoorlijk nat. Ook in de eerste week van april is er heel wat regen gevallen. Dat leidt op veel plekken in Nederland tot wateroverlast. Met alle schade van dien.

Het gaat dan bijvoorbeeld om tuinen die blank komen te staan, overlopende goten, dak lekkage en ondergelopen kelders. Hoewel niet al deze situaties zijn te voorkomen, kunt u gelukkig vaak wel maatregelen treffen om de kans op schade te verkleinen.

Dak controleren
Dat begint met het periodiek controleren van uw dak. Liggen alle pannen nog recht? Zijn er geen pannen waarin een scheurtje zit of waarvan een hoekje is afgebroken? De kleinste beschadiging kan namelijk al lekkage veroorzaken. Heeft u een plat dak? Check dan of er geen kleine scheurtjes of gaatjes in zitten.

Goten schoonmaken
Overstromende goten zijn een veelvoorkomende oorzaak van lekkage. In veel gevallen komt dit doordat ze niet goed zijn schoongemaakt. Alleen gevallen bladeren weghalen is namelijk niet genoeg. Ook de drab onderin de goot moet worden verwijderd. Die kan namelijk de afvoer verstoppen.

Tuin verduurzamen met subsidie
Een andere oorzaak van schade is dat regenwater in veel tuinen niet eenvoudig in de grond kan zakken omdat er teveel bestrating ligt. Dit is eenvoudig op te lossen door een deel van die bestrating te vervangen door grond met groen. Wist u trouwens dat meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten hiervoor subsidie aanbiedt?

Wat dekt de verzekering?
Bijna alle verzekeraars dekken schade door extreme regenval via de inboedel- en opstalverzekering. Alles wat ‘vastzit’ aan uw huis valt in principe onder de opstalverzekering. Losse spullen, zoals meubelen en de tv, zijn verzekerd via uw inboedelverzekering.

Eigen schuld
Om voor schadevergoeding in aanmerking te komen, geldt meestal wel dat u er zelf geen schuld aan heeft. Stond het slaapkamerraam nog open tijdens een hoosbui en is het parket nu geruïneerd? Dan bestaat de kans dat u zelf opdraait voor de kosten.

Meer informatie
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over een lopende of nieuwe woonverzekering? Neem dan even contact met ons op.

U bent van harte welkom

Blox & Verbeek adviseurs denkt graag met u mee

Heeft u vragen over een van onze diensten? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.
De koffie staat klaar!

Sigarenmaker 3
5521 DJ  Eersel
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

De Korenaar 39
5688 TS  Oirschot
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

Blox & Verbeek adviseurs is aangesloten bij:

Volg ons

KvK: 17092384
AFM: 12006042
Kifid: 300.003252
BTW: NL8050.40.778.B01

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved. Ondersteund door Digi-Z.

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved.
 Support by Digi-Z.