Eersel: 0497 - 517616 | Oirschot: 0499 - 574887 | info@bloxverbeek.nl

Ondanks afkoeling blijven er zorgen over de woningmarkt

Hoewel de markt voor bestaande woningen afkoelt, blijft de toekomst van de totale woningmarkt zorgelijk. Dat komt vooral door terugloop van het aantal nieuwbouwwoningen. Daarvoor waarschuwt de Monitor Koopwoningmarkt.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal transacties van bestaande koopwoningen is gedaald en dat het aantal te koop staande woningen voor het eerst sinds lange tijd oploopt. Daardoor is de krapte op de woningmarkt iets afgenomen. Hoewel de hypotheekrente in de eerste helft van 2022 flink is gestegen, worden bestaande huizen nog wel elke maand iets duurder.

Hypotheekmarkt
Ook de hypotheekmarkt lijkt over het hoogtepunt heen. Het totaal aantal aanvragen nam in het tweede kwartaal met ruim een kwart af. Dat komt vooral door de scherpe daling van het aantal aanvragen voor het oversluiten of bijsluiten van hypotheken vanwege een renteherziening of een verbouwing.

Minder nieuwbouw
Aanzienlijk meer zorgen zijn er over de omstandigheden op de nieuwbouwmarkt. Het aantal aangeboden en verkochte nieuwe huizen is in het eerste kwartaal van 2022 teruggezakt tot het niveau van kort na de kredietcrisis. Daarnaast zijn er dit jaar veel minder bouwvergunningen verleend.

Kapitaalmarktrente
Naast bedreigingen van de feitelijke woningbouwproductie door stijgende bouwkosten en materiaal- en personeelstekorten spelen ook de negatieve effecten van de stijgende kapitaalmarktrente een rol. Verder blijkt dat er meer nadruk ligt op binnenstedelijk bouwen en op duurdere appartementen.

Monitor Koopwoningmarkt
De Monitor Koopwoningmarkt, een initiatief van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de TU Delft en uiteenlopende instanties op het gebied van de koopwoningmarkt. De monitor maakt gebruik van vrijwel alle bestaande statistieken over de woning- en de hypotheekmarkt en is daardoor zeer volledig.

Meer informatie
Heeft u een vraag over dit artikel of heeft u plannen om een (nieuw) huis te kopen? Neem dan gerust even contact met ons op. Als specialist op het gebied van hypotheken staan we u graag met raad en daad ter zijde. Dat geldt natuurlijk ook als u vragen heeft over een lopende hypotheek.

U bent van harte welkom

Blox & Verbeek adviseurs denkt graag met u mee

Heeft u vragen over een van onze diensten? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.
De koffie staat klaar!

Sigarenmaker 3
5521 DJ  Eersel
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

De Korenaar 39
5688 TS  Oirschot
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

Blox & Verbeek adviseurs is aangesloten bij:

Volg ons

KvK: 17092384
AFM: 12006042
Kifid: 300.003252
BTW: NL8050.40.778.B01

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved. Ondersteund door Digi-Z.

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved.
 Support by Digi-Z.