Eersel: 0497 - 517616 | Oirschot: 0499 - 574887 | info@bloxverbeek.nl

Nieuw plan om rekeningrijden in 2030 in te voeren

Eens in de zoveel tijd buigt de Tweede Kamer zich over plannen om de huidige motorrijtuigenbelasting (MRB) te vervangen door rekeningrijden. In het verleden verdwenen de plannen altijd weer in de la. Maar nu lijkt het kabinet toch een serieuze poging te willen doen om het in te voeren.

Met rekeningrijden wordt niet het bezit maar het gebruik van een auto belast. In het regeerakkoord stonden al plannen om de MRB op termijn te vervangen door een belasting op gereden kilometers. Die lijken nu meer handen en voeten te krijgen.

Bedrag per kilometer
Met rekeningrijden betaalt u als eigenaar van een auto een bepaald bedrag per gereden kilometer. Hoeveel dat is, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto, het tijdstip waarop u rijdt en de plaats waar u rijdt. Eén van de doelstellingen van rekeningrijden is namelijk om het verkeer beter te spreiden, zodat er in de toekomst minder files zijn.

Kritiek
Kort gezegd: u betaalt dus (veel) meer als u met uw diesel in de spits over de A4 naar uw werk gaat dan wanneer u rond de middag met uw EV over polderweggetjes in Noord-Groningen toert. Daarin schuilt ook meteen de belangrijkste reden van kritiek op de plannen. Veel mensen zijn namelijk van hun auto afhankelijk om op hun werk te komen en lang niet iedereen kan vroeger of later beginnen. Verder zijn er zorgen over zaken zoals de privacy, de betaalbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van het systeem.

Compenseren
Maar rekeningrijden kan ook een stok achter de deur zijn om het hybride werken verder te stimuleren. In veel beroepen is het prima mogelijk om deels vanuit huis te werken. De kosten van rekeningrijden kunt u dan wellicht compenseren door het wegvallen van de MRB én door het aanpassen van uw autoverzekering. Als u minder kilometers per jaar rijdt, betaalt u namelijk ook minder premie. De kans op schade is dan immers kleiner.

Autoverzekering aanpassen
Misschien is het nu al verstandig om uw autoverzekering aan te passen. Mocht dat zo zijn, dan is het tevens een goed moment om te kijken of er alternatieve autoverzekeringen zijn die (nog) meer premievoordeel opleveren of betere voorwaarden hebben. Wilt u daar meer over weten? Neem dan even contact met ons op. We zoeken het graag voor u uit.

U bent van harte welkom

Blox & Verbeek adviseurs denkt graag met u mee

Heeft u vragen over een van onze diensten? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.
De koffie staat klaar!

Sigarenmaker 3
5521 DJ  Eersel
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

De Korenaar 39
5688 TS  Oirschot
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

Blox & Verbeek adviseurs is aangesloten bij:

Volg ons

KvK: 17092384
AFM: 12006042
Kifid: 300.003252
BTW: NL8050.40.778.B01

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved. Ondersteund door Digi-Z.

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved.
 Support by Digi-Z.