Kabinet trekt ruim €15 miljard uit om koopkracht te redden
Na een marathonoverleg heeft het kabinet besloten om volgend jaar flink de portemonnee te trekken. Op die manier hoopt Den Haag de pijn van de hoge prijzen iets te verlichten. Die pijn is vooral ontstaan door de dure energie en de torenhoge inflatie.
De nieuwe koopkrachtplannen zijn nog niet officieel naar buiten gebracht. Dat gebeurt waarschijnlijk pas op Prinsjesdag. Maar volgens ingewijden kunnen we onder meer de volgende veranderingen verwachten:
- Het minimumloon en uitkeringen zoals de AOW en de bijstand gaan volgend jaar met 10% omhoog. Dat is een historisch hoog percentage.
- De inkomstenbelasting in de eerste schijf gaat omlaag.
- De zorgtoeslag en de huurtoeslag gaan omhoog, evenals het kind gebonden budget.
- Ook volgend jaar kunnen lagere inkomens in aanmerking komen voor een energietoeslag (in 2022 vaak € 1.300).
- De verlaagde accijns op brandstof blijft in elk geval tot 1 juli 2023 van kracht.
Bedrijven en vermogenden
Om dit allemaal te bekostigen, moeten bedrijven en mensen met veel vermogen de portemonnee trekken. Zo gaat bijvoorbeeld de mijnbouwheffing voor energiebedrijven omhoog. Die profiteren nu van de prijsstijgingen. Ook de winstbelasting gaat in 2023 omhoog.
Prinsjesdag
Zoals gezegd worden deze en andere plannen naar verwachting pas op Prinsjesdag gepresenteerd. We moeten dus nog wachten tot 20 september om in detail te weten wat er volgend jaar allemaal gaat veranderen.