Eersel: 0497 - 517616 | Oirschot: 0499 - 574887 | info@bloxverbeek.nl

Exporteren? Wat komt er kijken bij internationaal vervoer?

Ziet u kans om zaken te doen buiten Nederland? Gefeliciteerd! Door export kunt u uw bedrijf laten groeien. Maar starten met exporteren vraagt om een gedegen voorbereiding. Een punt van aandacht is bijvoorbeeld het transport. Wie regelt het vervoer en wie is er aansprakelijk als er iets mis gaat?

Als u afnemers krijgt in het buitenland, zullen uw goederen de grens over moeten. Verzorgt u het transport zelf? U heeft geen speciale vergunning voor beroepsgoederenvervoer nodig voor het transporteren van uw eigen producten. Wel moet dan vaak uw eigen personeel achter het stuur zitten en moeten de vervoermiddelen door uw bedrijf gekocht of gehuurd zijn. En vervoer mag niet de corebusiness van uw bedrijf zijn.

Vervoerder of expediteur?
Omdat zelf goederen naar het buitenland vervoeren ingewikkeld en duur kan zijn, besteden de meeste ondernemers het transport liever uit. U kunt dan kiezen voor een vervoerder of voor een expediteur. Een vervoerder transporteert alleen uw goederen en heeft een vergunning voor het beroepsgoederenvervoer. Maar voor internationaal transport van goederen moet u aan allerlei formaliteiten voldoen. Om alles goed te regelen, kunt u een expediteur inschakelen. Die stelt contracten op, verzorgt de vrachtbrief, het manifest en de afrekening. Ook staat hij borg voor vrachtpenningen en invoerrechten. Verder kan een expediteur vergunningen aanvragen, douaneformaliteiten verzorgen en een transportverzekering afsluiten. Het vervoer kan de expediteur ook zelf verzorgen, maar hij kan dat ook uitbesteden.

VWie is aansprakelijk?
Expediteurs en vervoerders hebben dus verschillende rollen en daarom is niet altijd duidelijk hoe het zit met aansprakelijkheid. Als uw producten niet op tijd of niet in een goede staat worden afgeleverd bij uw klant, heeft u een probleem. De klant wil bijvoorbeeld zijn geld terugzien. Of hij lijdt schade en stelt u daarvoor aansprakelijk. Moet u op uw beurt dan de vervoerder of de expediteur aanspreken? Dat hangt ervan af wat er is afgesproken, wie voor de schade verzekerd is en wat er onder de dekking van de polissen valt. Wees u daarom bewust van waar u zelf verantwoordelijk voor bent en welke risico’s voor rekening komen van de bedrijven waar u mee samenwerkt.

VUw verzekeringspakket aanpassen
Wanneer u internationaal zaken wilt gaan doen, zijn ook goede contracten en de overeenkomsten heel belangrijk. Omdat uw afnemers in het buitenland zitten, is ook het debiteurenrisico groter. En omdat wetten en regels in ieder land anders zijn, nemen ook uw juridische risico’s toe. Niet alleen het transportrisico moet dus goed verzekerd zijn. Neem contact op met ons kantoor om alle risico’s te bespreken die met de export gepaard gaan. Wij adviseren u graag over de verzekeringen die u nodig heeft of die aangepast moeten worden als u gaat exporteren.

U bent van harte welkom

Blox & Verbeek adviseurs denkt graag met u mee

Heeft u vragen over een van onze diensten? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.
De koffie staat klaar!

Sigarenmaker 3
5521 DJ  Eersel
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

De Korenaar 39
5688 TS  Oirschot
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

Blox & Verbeek adviseurs is aangesloten bij:

Volg ons

KvK: 17092384
AFM: 12006042
Kifid: 300.003252
BTW: NL8050.40.778.B01

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved. Ondersteund door Digi-Z.

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved.
 Support by Digi-Z.