Eersel: 0497 - 517616 | Oirschot: 0499 - 574887 | info@bloxverbeek.nl

Een nieuw pensioenstelsel. Wat betekent dat voor u?

Op 30 mei heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioenen die de grootste pensioenhervorming ooit moet realiseren. De wet wordt per 1 juli 2023 van kracht. Wat houden de pensioenhervormingen in en wat zijn de gevolgen voor uw werknemers en voor u als ondernemer?

Het huidige pensioenstelsel is gebaseerd op solidariteit. Werknemers bouwen samen aan pensioen voor iedereen. Dat past niet meer goed bij de huidige arbeidsmarkt met veel flexibel werk, mensen die regelmatig van werkgever veranderen of op een gegeven moment ondernemer worden. In het nieuwe stelsel verdwijnt daarom die collectieve pensioenpot en krijgt iedereen zijn individuele pensioenpotje. Het voordeel is dat duidelijker is hoeveel iemand heeft ingelegd en wat het resultaat is.

Eindresultaat onzeker
Een tweede belangrijke verandering betreft het eindresultaat. Het huidige stelsel gaat ervan uit dat het pensioen van deelnemers moet uitkomen op 70% van het laatste of gemiddelde verdiende loon. Pensioenfondsen moeten dan grote buffers aanhouden om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. De toezegging van dat goede eindresultaat is er in het nieuwe stelsel niet meer. Pensioenfondsen hoeven daarom geen enorme buffers aan te houden en kunnen gemakkelijker de uitkeringen verhogen in lijn met de inflatie. Hoeveel er wordt opgebouwd hangt af van de beleggingsprestaties. Als het goed gaat met de economie, dan kan het pensioen snel groeien. Maar bij economische tegenwind kan het beeld een stuk slechter zijn. Het pensioenstelsel wordt daardoor onzekerder.

Overgangsperiode
Alle pensioenregelingen die werkgevers aanbieden, vallen onder het nieuwe stelsel. De wet is weliswaar vanaf 1 juli 2023 van kracht, maar er geldt een overgangsperiode omdat de pensioenuitvoerders heel veel moeten aanpassen. Welke stappen u als werkgever zet, hangt af van uw regeling. Bent u aangesloten bij een pensioenfonds? Pensioenfondsen moeten de collectieve pensioenpot in kleine potjes verdelen en nieuwe afspraken maken. Dat is een ingewikkelde klus waarvoor ze tot 1 januari 2028 de tijd hebben. Als u een beschikbare premieregeling aanbiedt, hoeft er veel minder gewijzigd te worden. Dan moeten uiterlijk 1 oktober 2026 keuzes zijn gemaakt. Uw bedrijfstakpensioenfonds of uw verzekeraar zal u berichten over wat u kunt verwachten en wat u moet doen. Wilt u zich alvast oriënteren? Bij het informatieplatform werken aan ons pensioen vindt u meer informatie over de invoering van de Wet toekomst pensioenen.

Nog geen pensioen?
Biedt u uw medewerkers nog geen pensioenregeling aan, maar zou u dat wel willen? Neem dan contact op met ons kantoor om uw mogelijkheden te bespreken. Dan brengen we meteen in kaart hoe het staat met uw eigen pensioen. Met de nieuwe regels krijgen zelfstandigen meer ruimte om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen. Wij bespreken graag uw pensioenwensen en welke maatregelen u kunt treffen om financiële zekerheid te creëren.

U bent van harte welkom

Blox & Verbeek adviseurs denkt graag met u mee

Heeft u vragen over een van onze diensten? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.
De koffie staat klaar!

Sigarenmaker 3
5521 DJ  Eersel
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

De Korenaar 39
5688 TS  Oirschot
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

Blox & Verbeek adviseurs is aangesloten bij:

Volg ons

KvK: 17092384
AFM: 12006042
Kifid: 300.003252
BTW: NL8050.40.778.B01

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved. Ondersteund door Digi-Z.

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved.
 Support by Digi-Z.