Eersel: 0497 - 517616 | Oirschot: 0499 - 574887 | info@bloxverbeek.nl

Daling huizenprijs zet door

Hoewel er geen sprake is van een extreme daling, worden de huizenprijzen gestaag lager. In september met gemiddeld 0,7% ten opzichte van de maand ervoor. In augustus was dat percentage nog 0,1%.

Het einde van de prijsdaling lijkt voorlopig niet in zicht. Onlangs heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rentetarieven namelijk opnieuw met 0,75% verhoogd. Daardoor zal op termijn ook de hypotheekrente verder omhoog gaan.

Afkoeling is welkom
De stijging van de hypotheekrente is volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) de belangrijkste reden van de afkoeling van de woningmarkt. Die is volgens hem zeer welkom, omdat de prijzen in de afgelopen jaren extreem zijn gestegen.

Geen belegging
Volgens Knot hoeven (aspirant) huizenkopers zich ook niet te laten afschrikken door de prijsdaling. Allereerst omdat je een koophuis niet moet zien als een belegging, maar als een plek om te wonen. Verder worden veel huizen ook nu boven de vraagprijs verkocht en is er nog altijd een groot tekort aan woningen.

Bouwvrijstelling
De overheid heeft weliswaar ambitieuze plannen om dat laatste snel op te lossen, maar of dat lukt is maar de vraag. Zeker nu de Raad van State een streep heeft gehaald door de bouwvrijstelling. Daardoor moet nu vooraf worden bekeken hoeveel stikstof er bij een bouwproject vrijkomt en wat de gevolgen zijn. Die berekeningen kosten veel tijd en zullen dus leiden tot vertraging. Verder is er een tekort aan specialisten die dergelijke rapporten kunnen maken.

Financieringsruimte
De meeste mensen die een huis willen kopen, zijn daardoor aangewezen op bestaande bouw, die nog altijd relatief duur is. En omdat de hoogte van de hypotheekruimte effect heeft op de maximale hypotheek, krimpt de financieringsruimte juist. Toch is er vaak meer mogelijk dan u denkt. Zeker als u spaargeld heeft of overwaarde op uw huidige woning.

Meer weten
Wilt u daar meer over weten of heeft u andere vragen over een nieuwe of lopende hypotheek? Neem dan even contact met ons op. Als specialist op het gebied van hypotheken helpen we u graag.

U bent van harte welkom

Blox & Verbeek adviseurs denkt graag met u mee

Heeft u vragen over een van onze diensten? Neem direct vrijblijvend contact met ons op.
De koffie staat klaar!

Sigarenmaker 3
5521 DJ  Eersel
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

De Korenaar 39
5688 TS  Oirschot
Postadres
Postbus 112
5520 AC  Eersel

Blox & Verbeek adviseurs is aangesloten bij:

Volg ons

KvK: 17092384
AFM: 12006042
Kifid: 300.003252
BTW: NL8050.40.778.B01

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved. Ondersteund door Digi-Z.

© Blox & Verbeek adviseurs. All rights reserved.
 Support by Digi-Z.